h1

Γρίφους λύνεις??

14 Μαΐου, 2009

Τον παρακάτω γρίφο αν θυμάμαι καλά τον είχα βρει παλιότερα στο skepdic.gr (το οποίο δυστυχώς είναι εδώ και καιρό ανενεργό). Η πορεία που πρέπει κανείς να ακολουθήσει είναι συγκεκριμένη, φτάνει να του είναι σαφής η ερώτηση. Εφαρμόζοντας απλούς κανόνες λογικής μπορείς με μια συλλογιστική λίγων λεπτών να οδηγηθείς στην απάντηση.

brainstorm2

Έχουμε 4 κάρτες, που έχουν στη μία πλευρά τους κάποιον αριθμό και στην άλλη ένα γράμμα. Τις διατάσσουμε τυχαία σε ένα τραπέζι, οπότε είναι ορατή μόνο μία όψη της κάθε κάρτας. Έστω ότι η πρώτη έχει πάνω το γράμμα Α, η δεύτερη το Β, η τρίτη τον αριθμό 4 και η τέταρτη το 7.

[Α] [Β] [4] [7]

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι «Σε κάθε κάρτα που έχει πάνω της φωνήεν, από πίσω βρίσκεται ζυγός αριθμός» ποιες κάρτες πρέπει να γυρίσουμε για να διαπιστώσουμε την ορθότητα ή μη του ισχυρισμού;

Με mail έλαβα πρόσφατα και τον παρακάτω γρίφο (με τα σχόλια συμφωνώ απολύτως! Αν και έχει ξεχάσει τους φυσικούς, μάλλον τον λύνουν πολύ γρήγορα για να μπουν στη λίστα  :P).

Έχει ειπωθεί γι’ αυτή την μαθηματική πρόκληση ότι:
Εάν είσαι μηχανικός, θα’ πρεπε να το λύσεις σε λιγότερο από 3 λεπτά, Εάν
είσαι αρχιτέκτονας, σε τρεις ώρες, Εάν είσαι γιατρός, σε έξι ώρες, Εάν είσαι
λογιστής, σε τρεις μήνες, και εάν είσαι δικηγόρος, ποτέ!!!!Ποιος αριθμός λείπει από την παρακάτω λογική σειρά;

1, 2, 6, 42, 1806, ____???

Η διαφορά του σε σχέση με τον πρώτο είναι πως βασίζεται περισσότερο στην έμπνευση και δεν υπάρχει κάποια αυστηρή μέθοδος που να οδηγεί αναπόφευκτα στην απάντηση, είναι όμως και πάλι μια πρόκληση για το μυαλό σου. Οι απαντήσεις σύντομα σε σχόλιο (εκτός αν κάποιος θελήσει να με προλάβει)

Advertisements

5 Σχόλια

 1. Λύσεις:

  2ος Γρίφος (αν έφτασες εδώ για να βρεις τη λύση του δεύτερου, ρίξε μια ματιά και στον πρώτο, αξίζει)

  Παρατηρώντας τη σειρά, μπορεί κάποιος να δει πως τα νούμερα αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό και κάτι τέτοιο σε προϊδεάζει για πολλαπλασιασμό, αλλά το θέμα είναι μεταξύ ποιων αριθμών. Μία καλή τακτική σε γρίφους όπως αυτός είναι να διαιρέσεις μεταξύ τους τούς διαδοχικός αριθμούς, κάτι που λειτουργεί κι εδώ. Διαρώντας το 1806 με το 42 βρίσκεις 1806/42=43, επίσης 42/6=7, 6/2=3. Τα αποτελέσματα που βρήκαμε είναι πάντα ο διαιρέτης+1, δηλαδή 43=42+1, 7=6+1 και 3=2+1. Ο κάθε αριθμός έχει προκύψει αν πολλαπλασιάσουμε τον προηγούμενο*(προηγούμενο+1). Μαθηματικά αυτό μπορεί να εκφραστεί ως Nn=Nn-1*(1+Nn-1) και με τη λογική αυτή ο επόμενος αριθμός θα είναι ο x=1806*(1806+1)=3263442.

  Επιμένω πάντως πως ο γρίφος αυτός υστερεί του πρώτου, αφού δεν υπάρχει λογική πορεία από την αρχή ως το τέλος, αλλά θέλει για το πρώτο σου βήμα να είσαι παρατηρητικός και να ψάξεις λίγο στην τύχη


 2. 1ος Γρίφος (Τον λατρεύω αυτόν το γρίφο. Είναι η αιτία που έχω ασχοληθεί επιφανειακά με τη λογική και σκοπεύω να το κάνω πιο εντατικά στο μέλλον)

  Το κλειδί είναι η κατανόηση του ερωτήματος που τίθεται. Δε μας ζητάται να εξακριβώσουμε αν ισχύει η πρόταση στα εισαγωγικά (δεν έχουμε αρκετά στοιχεία γι’αυτό άλλωστε), αλλά να προτείνουμε έναν τρόπο (προφανώς τον πιο σύντομο) για να το κάνει αυτό κάποιος που έχει τις κάρτες μπροστά του. Αυτό πρέπει να είναι κατανοητό πριν επιχείρησει κανείς να απαντήσει.

  Επίσης πριν προχωρήσουμε προσέχουμε το εξής: Η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει αν μία κάρτα έχει μπροστά ένα σύμφωνο και πίσω ένα ζυγό αριθμό (δεν επηρέαζει την τιμή αληθείας της). Εμάς μας ενδιαφέρουν μόνο οι κάρτες που έχουν (ή ενδέχεται να έχουν) πάνω τους φωνήεν

  Έχοντας στο μυαλό μας αυτό, θα πρέπει να προτείνουμε έναν τρόπο για να γίνει έλεγχος της πρότασης. Εξετάζουμε την κάθε κάρτα ξεχωριστά.

  ι) Την [Α] πρέπει να την γυρίσουμε, γιατί αν δεν έχει ζυγό αριθμό (θα έχει μονό) ο ισχυρισμός μας είναι αναληθής
  ιι) Την [Β] δε χρειάζεται να την γυρίσουμε, ό,τι κι αν έχει από πίσω δεν επηρέαζεται η εγκυρότητα του ισχυρισμού.
  ιιι) Την [4] δε χρειάζεται να την γυρίσουμε, αφού είτε έχει πίσω σύμφωνο (οπότε δε μας ενδιαφέρει, βλ. παρατήρηση πιο πάνω) είτε φωνήεν (άρα η πρόταση θα είναι αναγκαστικά σωστή) δεν επηρεάζει τον έλεγχό μας
  ιv) Την [7] την γυρίζουμε, καθώς σε περίπτωση που έχει πίσω της φωνήεν ο ισχυρισμός μας καταρρίπτεται

  Τελικά καταλήξαμε πως πρέπει να ελέγξουμε τις κάρτες [Α] και [7}


 3. Συμφωνώ πάντως ότι προβλήματα όπως το 1ο είναι κατά ένα μέρος θέμα «έμπνευσης» . Βρίσκω ότι όσο περισσότερους λύνεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτυγχάνεις να λύνεις καινούριους. Μάλλον γιατί μέσω της εμπειρίας, αυξάνονται οι κατηγορίες προβλημάτων που μαθαίνεις και αποκτάς μια διαίσθηση επιλογής της σωστής μεθόδου για καινούρια προβλήματα. Παρεμπιπτόντως, ακολούθησα τη φόρμουλα Υ=(Χ^2)+Χ που είναι η ίδια που δίνεις βέβαια. (όπου Χ είναι ο προηγούμενος)


 4. …Διόρθωση. Προβλήματα όπως το 2ο εννοούσα στο προηγούμενο σχόλιο


 5. Ε ναι και μάλλον είναι και πιο πιθανό να συναντήσεις τέτοια προβλήματα σε πρακτικό επίπεδο, αλλά ο 1ος γρίφος εξακολουθεί να ασκεί άλλη γοητεία πάνω μου. Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντησηΤα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: